Kraakhelder en gezond vijverwater?
Heeschkoi is dé specialist in vijverfilters. Met onze kennis van vijvers én de beste filters kunnen wij u een kraakheldere en gezonde vijver garanderen.
Met tientallen verschillende trommelfilter (combi’s) en diverse andere filtermogelijkheden hebben wij altijd de juiste keuze voor uw situatie. Ook zijn al onze filters naar wens aan te passen tijdens het productieproces.
Een trommelfilter kopen, waar moet ik op letten?
Waar moet u op letten bij het kopen van een trommelfilter. Elke vijver is een unieke situatie, hierdoor is er voor elke situatie ook een andere oplossing nodig. Een trommelfilter is een voorfilter, dit houdt in dat het filter het vuil uit het vijverwater verwijderd.
Naast het voorfilter (trommelfilter) is er een bioloog nodig. Hierin komt een filtermateriaal wat er voor zorgt dat de schadelijke stoffen (ammoniak en nitriet) uit het water worden verwijderd. De combinatie van een goed voorfilter en een goede bioloog zorgen voor kraakhelder en gezond vijverwater.
Bij het kopen van een trommelfilter is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de vijver en het aantal (beoogde) vissen. Aan de hand van deze gegevens kunnen we een trommelfilter adviseren wat past in uw situatie. Het aantal kuub water is belangrijk voor de doorstroming en het aantal vissen is belangrijk om een groot genoeg bioloog te kunnen waarborgen.
Veel voorkomende filtratie combinaties.
Een van de meest voorkomende filtraties op dit moment zijn de trommelfiltercombi’s. Dit zijn combinatie van een trommelfilter en een bio-bak, hierin wordt een luchtschotel verwerkt en gevuld met filtermateriaal voor een bewegend bed. Natuurlijk zijn er nog veel meer filtratie mogelijkheden! Ook de trickle filters, mattenkamers en meerkamerfilters werken uitstekend met een trommelfilter als voorfilter!
Wilt u echt het allerbeste filter in omzetting van schadelijke stoffen. Dan is de TFS heeschkoi rotator de oplossing.
We krijgen veelvuldig de vraag wat is een TFS rotator van HEESCHKOI?
Nou eigenlijk is dat een biologisch filter voor vijvers, die de meest perfecte omstandigheden creëert voor nitrificerende bacteriën, die er op dit moment op de markt te verkrijgen is.
Het concept komt uit de zuiveringsindustrie vele tientallen jaren geleden. Het is een ronddraaiende cilinder gevuld met biologisch materiaal die voor 40% onderwater, en 60% boven water staat. Dit zorgt voor maximale zuurstof verzadiging.
Leuk denkt u nu, maar waarom? Een bewegend bed of een kamer met matten werkt toch ook? Ja dat klopt, maar.. :
Er zijn al vele mensen geweest die bij het opstarten van een koi-vijver, enorm lang hebben moeten wachten om hun nitriet onder controle te krijgen.
Vooral met een bewegend bed (combifilter). Dit is soms ook goed te verklaren, omdat het bewegend bed materiaal rondzweeft in het water en elke keer tegen elkaar botst. Hierdoor kan een bacterie zich niet (of erg moeilijk) hechten aan het materiaal aan de buiten zijde. Het enige materiaal waar hij op kan huisvesten is het binnenste gedeelte (die ook nog stevig in beweging is..).
Nu hebben de meeste hobbyisten er ook nog eens grote luchtpompen op staan, die het materiaal niet doen zweven, maar doen bewegen als een jacuzzi! Hierdoor zal de bacterie zich alleen maar moeilijker huisvesten in het bewegend bed materiaal. En om het de bacteriën nog moeilijker te maken heeft onze grote vriend de bacterie niet alle zuurstof voor handen wat hij in de vrije buitenlucht zou hebben, omdat hij onderwater zijn werk moet doen.
Maar waarom zou onze bacterie liever in een rotator gaan huisvesten?
Ten eerste heeft hij het gehele materiaal tot zijn beschikking, binnenzijde en buitenzijde. Omdat het hele pakket ‘vast’ in de rotator zit.Dus meer oppervlakte voor hem om te huisvesten en zich te vermenigvuldigen.
Ten tweede heeft hij het meeste zuurstof voor handen om zijn werk te doen, omdat hij steeds met de buitenlucht van 21 % in aanraking komt (Dat is een opluchting voor hem..! ). Onderwater veel en veel minder zuurstof in de gehele bak.
Ten derde ligt het biologische materiaal stil en is hem niet steeds als een raceauto aan het voorbij rijden.
Om hem nog meer keuzemogelijkheid te bieden waar hij het beste en makkelijkste zijn werk kan doen is dat hij: of aan de buitenzijde van de Rotator zich gaat huisvesten, of aan de binnenzijde (in de kern rondom de as).
Er zijn diverse testen geweest in de zuiveringsindustrie, dat er ander bacterieel leven is in de binnenzijde van de rotator dan aan de buitenzijde.
Door deze perfecte omstandigheden die wij de bacterie bieden, kan hij zijn werk optimaal en beter doen dan bijvoorbeeld in een bewegend bed.
(Je kunt het misschien vergelijken met bv een stratenmaker. Een stratenmaker zal makkelijker een stoepje kunnen bestraten op een zonnige dag in Nederland, dan op een winderige dag boven op de Mount Everest met weinig zuurstof)
* Hierdoor zal het huisvesten (opstarten) makkelijker en sneller gaan dan in bepaalde moving bed filters.
* De bacteriën kunnen ongeveer 5.5 x zoveel werk verrichten dan in moving bed filters *. Dit wil zeggen dat ze 5.5x meer afvalstoffen kunnen afbreken met minder mankracht. Of dat ze 5.5x meer voer kunnen afbreken met dezelfde hoeveelheid biologisch materiaal!
Een voorbeeld.
Stel we hebben 100 liter Helix in een moving bed zweven, of bij sommigen: racend door het water als botsauto’s (jacuzzi)… ! En we hebben minimaal 100 liter in een Rotator zitten.
Helix 17 als biologisch materiaal heeft een netto bruto oppervlakte om bacteriën te huisvesten van 720m2, en een beschermend oppervlakte van 589m2. Hey… alleen al in het verschil van bruto oppervlakte (binnen en buitenzijde van het materiaal) zit al een verschil van minimaal 130m2! Even ter verduidelijking, dat is dus bijvoorbeeld een stuk folie op de grond uitgelegd van 13 meter bij 10 meter!
Om even bij het voorbeeld te blijven heeft dus onze geliefde vriend de Nitrificerende Bacterie per 100 liter helix 58.9m2 tot zijn beschikking (moving bed) en bij een Rotator 72m2. Dus men heeft bijna 20% minder van het materiaal nodig in een rotator dan in een moving bed (geen 100 liter maar 80 liter met hetzelfde oppervlak)
Nu verzet een bacterie in een rotator nog eens 5 x zoveel werk dan in een moving bed*. (Omdat hij daar meer zuurstof voor handen heeft en dit de perfecte omstandigheden biedt om zijn werk te doen).
Als we het nou gaan omrekenen:
100 liter helix voor Moving bed = ±16 gram voer afbreken per dag
100 liter helix voor Rotator = ±80 gram voer afbreken per dag !!
Dus met 18.5 liter Helix materiaal kan onze bacterie in de Rotator net zo veel voer afbreken dan bij een 100 liter Helix moving bed ! (En dan ook nog eens zonder buiten adem te raken en met een snellere opstart!)
Voor welk type filter zou onze vriend de Nitrificerende Bacterie kiezen…??